Jól halad a zarándokút-fejlesztés Pécsváradon

Az eddiginél is jobb lesz zarándokként Pécsváradon járni. Egy határon átnyúló program keretében ugyanis több fejlesztés is zajlik a helyi várban és környékén. A pályázat címe: „Középkori zarándoklatok értékein alapuló, Pécsvárad-Beremend-Nasice településeket érintő tematikus zarándokút fejlesztése”. A fő célja az, hogy a közép-európai zarándokút fejlettebb infrastruktúrát kapjon, és erősödjön a magyar-horvát határvidék turisztikai vonzereje.

A Magyar Zarándokút jelenleg Esztergomból vezet Máriagyűdre. A barátság, békesség, szeretet, elmélyülés és megnyugvás útjaként tartják számon, amely hazai szent helyeket érint, s a végigjáróinak segít a testi, szellemi és lelki megújulásban. A Magyar Zarándokút Egyesület kezdeményezte, hogy ez az út folytatódjon Pécsváradon és Beremenden át egészen a horvátországi Nasicéig. E három település önkormányzatának ugyanis közös kulturális öröksége, hogy a középkorban ezeken a területeken át vezetett zarándokút a Szentföldre. Ennek az örökségnek a megóvása, ápolása a célja a szóbanforgó pályázatnak, amely infrastrukturális és szolgáltatásbéli fejlesztéseket is magában foglal.

A három önkormányzat, valamint a szakmai munkát segítő Magyar Zarándokút Egyesület dolgozta ki és nyújtotta be a projektet, amely az Európai Unió társfinanszírozásában (a Magyarország – Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázati felhívásának keretében) valósulhat meg. A fejlesztés része a többi közt 241 km hosszúságú zarándokút fejlesztése, jelzőtáblák kihelyezésével; zarándok információs központok kialakítása, kulturális vallási jelképek, értékek megőrzése, valamint annak ösztönzése, hogy bővüljön a hátizsákos turistákat megcélzó szolgáltatások (étterem, hostel stb.) köre. A munka 2014 áprilisában kezdődött, és a tervek szerint 2015. június 30-án ér véget.

A program pécsváradi részének előrehaladásáról május 29-én a helyi várban tartottak tájékoztatót. A helyszín azért is magától értetődő volt, mert a fejlesztések ezen a településen éppen a várat érintik. A hajdani bencés monostor amúgy is „ezer szállal” kötődik a zarándokokhoz: az épületegyüttesben éppen a közelmúltban újjáéledt az ispotály is, ami eredetileg rászorulókat gondozó intézmény volt; s emellett – ugyancsak nemrégiben – 15 ágyas zarándokszállást is kialakítottak a várban.

Az IPA pályázat megvalósítása is jól halad – számolt be erről a tájékoztatón Gászné Bősz Bernadett alpolgármester. Mint elmondta, a várkertben már elkészült a fedett zarándokpihenő, és az ágyútorony zsindelycseréje is a vége felé jár. Ami a hátralévő munkálatokat illeti, a múzeumi térben még zarándokfogadó helyet, a vár előtt másik pihenőt (ivókúttal, paddal) alakítanak ki. A várkertben végül teljes, a várat körülölelő zarándokösvényt hoznak létre, amely a fedett pihenőn és a tűzrakóhelyen kívül padokat és információs táblákat is magában foglal. Gászné Bősz Bernadett biztos abban, hogy a beruházásoknak köszönhetően azután még többen látogatnak majd el a pécsváradi várba – s azzal az egész település turisztikai vonzereje tovább nő.

A pécsváradi fejlesztés 137.728,92 euró pályázati támogatásból, várhatóan 2015. június 30-án fejeződik be. A mindhárom települést érintő, teljes tematikus zarándokút-projekt összesen 393.415,66 euró támogatás révén valósul meg.

A dokumentum tartalmi része Pécsvárad Város Önkormányzatának kizárólagos felelőssége; semmilyen körülmények között nem tekinthető úgy, hogy az Európai Unió és/vagy az Irányító Hatóság álláspontját tükrözi.

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>