A györkönyi Pincehegy attrakciósorozata fellendítheti a helység turizmusát

web001

Az a turisztikai pályázat, amelynek során a györkönyi Pincehegy új elemekkel bővül, hamarosan lezárul, a fejlesztések azonban hosszabb távon is előnyt jelenthetnek a településnek. A Pincehegy turisztikai szempontból igencsak vonzó, eddig mégis kevéssé fedezték fel és használták ki, ám szakértők szerint a most kiépülő infrastruktúra és megszerzett szellemi tudás alkalmas lehet a helység idegenforgalmának fellendítésére.

A helyi értékek mindenütt egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek, és a turisták számára mind nagyobb vonzerővel rendelkeznek. Épp emiatt fontos az a turisztikai és értékmegőrző fejlesztés, amely a györkönyi Pincehegyen zajlik. Az interaktív kiállítóterem, a Nótafa-ösvény, a tematikus játszótér, valamint a kiállító- és rendezvénytér rekonstrukciója, tehát a kézzel fogható elemek, valamint a projekt szellemi produktuma mind a fenti célokat szolgálják. Ezeknek hála a bordalok, Györköny község múltja és környezeti értékei, a pincefalu sokszínűsége még ismertebbé válhatnak.

Braun Zoltán, Györköny polgármestere kiemelte, hogy a helyieknek fontos a közösség, ezért a kiállító- és rendezvénytér elsősorban őket szolgáljamajd. Itt összegyűlhetnek, érdekes és interaktív programokon vehetnek részt. Mindazonáltal a másik legfőbb cél a turizmus fellendítése a hagyományok megőrzésével és bemutatásával, hiszen így mindenki nyer: a közösség megőrizheti tradícióit, az idelátogatók pedig betekintést kaphatnak akár még a bordalok világába is.

Turisztikai szakértők szerint a pályázati eredmények alkalmasak lesznek a györkönyi térség borturizmusának fellendítésére, valamint a családosok is több programot találhatnak maguknak a községben. A gyermekeknek az egyik legvonzóbb elem a tematikus játszótér, ahol hordó-vonat, mászóka, szőlő alakú játékok is helyet kapnak, így már a legkisebbek is ismerkedhetnek a borkészítés művészetével. Összességében a látogatók számán túl a vendégéjszakák száma is növekedhet, ami további pozitív eredményeket hozhat a községnek.

„A györkönyi Pincehegy építészeti örökségének turisztikai fejlesztése” elnevezésű, TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00023 azonosítószámú projekt kedvezményezettje a Györköny Községi Önkormányzat. A pályázat célja az épített kulturális örökség megőrzése, a hagyományok fenntartása és bemutatása. A program 98,76 millió Ft pályázati támogatásban részesült (a támogatás aránya 100%). A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A fejlesztés 2019 elején kezdődött, és 2019. augusztus 31-ig tart.

További információ kérhető:

Braun Zoltán
polgármester
Györköny
+36 20 371 7273
polgarmester@gyorkony.hu

www.gyorkony.hu
www.pincehegy.hu
www.pincefalvak.eu

web002

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>