Zöld úton járhatunk Tamásiban

Fontos ökoturisztikai célponttá vált a város az elmúlt három évben.

Felújított kilátó, túrapont és látogatóközpont várja a kikapcsolódni vágyókat. A hároméves projekt eredeti célkitűzései közül mind maradéktalanul megvalósult, sőt, a beruházásoknál jóval több: számtalan élményben részesültek azok, akik végigkísérték a projekt rendezvényeit is.

Első lépésben a Fenyvesben található Kilátó felújítása készült el. A 13 méter magas építmény jelentős megújuláson esett át: a régi kilátót körbeölelik az akáctörzsek, ezáltal organikus részévé vált a környezetének. A Kilátó környezetében hinták, pihenőhelyek és interaktív élményösvények várják a kikapcsolódni vágyókat.

A Termálfürdő szomszédságában kialakított Túrapont egységes rendszerbe fogja a turisztikai szolgáltatásokat és a turisztikai elemeket. A büfével, ajándékbolttal, Tourinform Irodával és akadálymentes mosdókkal, vendégtérrel felszerelt Túrapont tájékoztat a város turisztikai programjairól, kiegészíti a Termálfürdő szolgáltatásait.

Az Ökoturisztikai Látogatóközpont, vagy újabb nevén Dám Pont, nem puszta kiállítótér és rendezvényhelyszín, hanem a beruházás megkoronázása is. Az épület természetes anyagok felhasználásával készült, egyrészt hogy minél kisebb legyen a beruházás ökológiai lábnyoma, másrészt azért, hogy természetes módon illeszkedjen környezetébe a Miklósvári parkerdőben. A Dám Pontban található kiállítás a 21. század igényei szerint készült: a látogatók számos interaktív, digitális eszköz (touch kijelzők, hangzuhany, 3D projektor és szemüveg, fotófal stb.) segítségével ismerkedhetnek meg a térségben fontos vadászati kultúrával, a város és a környék természeti és történeti értékeivel.

A három beruházást egységes rendszerbe foglalja a túraútvonal-kijelölés. Az útvonal nem csak összeköti az épületeket, hanem azt végigjárva testi-lelki felfrissülésben lehet része a turistáknak.

Fontos volt számunkra a projekt során, hogy a beruházások mellett a természet és a helyi értékek tiszteletére, szeretetére ösztönözzük a városlakókat. – fogalmazott Porga Ferenc, Tamási polgármestere a 2020. október 20-án tartott záróünnepség alkalmával. – Ennek érdekében több programot szerveztünk. Pl. nyári csillagtúrán, rendhagyó környezet- és történelemórán, kézműves foglakozásokon, ismeretterjesztő előadásokon vehettek részt az érdeklődők, és nagy örömünkre szolgált, hogy folyamatos figyelem kísérte a projekt rendezvényeit, megvalósulását.

A „Tamási város fenntartható ökoturisztikai fejlesztése” elnevezésű, TOP-1.2.1-15-TL1-2016-00013 azonosítószámú projekt kedvezményezettje Tamási Város Önkormányzata. A projekt 472 millió Ft pályázati támogatásban részesült (a támogatás aránya 100%). A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A fejlesztés 2017. augusztus 1-jén kezdődött, és 2020. október 29-ig tartott.

ERFA-logó

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>