Otthonfelújítások: A 3+3-ból több is lehet, mint 6

Energiatudatosságra nevel a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete

Hétről hétre egyre többen döntenek úgy, hogy élni kívánnak a kormány által kiírt, 2021. január 1-je óta igényelhető otthonfelújítási támogatás lehetőségével. Ehhez azonban az érintetteknek nem csak a jogszabályokkal szükséges, de az energiahatékonysági szempontokkal is érdemes tisztában lenniük. Ez utóbbiban segít a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete.

A 2018-ban alakult MCsTE kezdettől fogva azon dolgozik, hogy a családiház-felújítások valóban energiahatékonyak legyenek és anyagilag is megtérüljenek. Ehhez az egyesület szerint például az is fontos, hogy az egyes beruházások milyen sorrendben követik egymást. Az energetikailag hatékony felújítás nyomán – mondják – nem „csupán” korszerűbbé válik az ingatlanunk, de akár a rezsiköltségünk jelentős része is megspórolható. Ezzel tehát a felújítás valódi hasznot hoz, ráadásul fokozatos fejlődésre is lehetőséget ad, hiszen a megtakarítást további energetikai felújításokra fordíthatjuk. A folyamat végeredménye pedig gazdaságos, fenntartható és környezettudatos otthon lesz.

– Egyesületünk elsősorban szaktanácsadással, szemléletformálással és egy felelős közösség létrehozásával kívánja elérni, hogy a magyar háztartásokban energiatudatosak legyenek a felújítások – tájékoztat Gulyás István, az MCsTE elnöke. – Azt szoktam mondani, hogy mi családi házakat gyógyítunk ki a túlzott energiafogyasztásból. Ehhez elsősorban a gondolkodásmódon igyekszünk változtatni; abban segítünk, hogy a jelenlegi és a leendő tagjaink átlássák a valóban megtérülő felújítási folyamatokat.

Az egyesület nemrégiben hiánypótló szakmai anyagot állított össze, amely az otthonfelújítási támogatás hatékony és jogszerű kihasználásához nyújt mankót. A dokumentum sorra veszi azokat a korszerűsítési lehetőségeket, amelyekre igénybe vehető a támogatás, és jelzi, hogy melyik munkafolyamat eredményez energiahatékony működést. Még arra is kitér, hogy a rezsiköltség hány százalékát lehet megspórolni, és melyek azok a jogszabályok, helyi és országos rendeletek, amelyeket figyelembe kell venni a kivitelezés során.

– Ezzel a szakmai anyaggal két célunk volt – mutat rá Gulyás István. – Egyrészt azt szerettük volna elérni, hogy mindenki átgondolt, tudatos döntést hozzon arról, hogy milyen felújításba vág bele. Másrészt – és ez talán még fontosabb – a beruházásokhoz olyan műszaki és építésjogi dokumentummal tudunk hozzájárulni, amelynek birtokában a háztulajdonosok számos buktatót elkerülhetnek, nagyobb eséllyel jutnak otthonfelújítási támogatáshoz. Ne felejtsük, hogy ez a támogatás utófinanszírozott, és a kockázatok a lakosokat, az építtetőket terhelik!

A háttéranyag bárki számára elérhető az egyesület weboldalán, a zoldotthon.hu honlapon. Ezen túlmenően az McsTE a Magyar Államkincstárhoz is eljuttatta a dokumentumot, kérve, hogy tegyék azt közzé a támogatás hivatalos weboldalán is.

A Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete a tagjai számára további energiahatékonysági javaslatokkal, ötletekkel szolgál. Bízik abban, hogy a segítségével minél több és minél hatékonyabb otthonfelújítás valósulhat meg.

Az általuk elkészített szakmai anyagot itt tudja elolvasni.

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>