Népek találkozása a mohácsi Dunánál

kdm_poszt_kép_1121

Egyedülálló kiállításfejlesztés előtt a mohácsi múzeum

A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program pályázatára. A 70 000 000 forintos támogatással a múzeum a „Népek találkozása a mohácsi Dunánál” című állandó kiállításának korszerűsítése, látogató- és családbaráttá tétele valósul meg 2023 végéig.

Mohács város egyedülálló muzeális intézménye az 1923-ban alapított Kanizsai Dorottya Múzeum, melynek alapfeladata Mohács és környékének történeti és néprajzi kutatása. Az intézménynek ezen felül Magyarország egyetlen délszláv bázisintézményeként kiemelt feladta a hazai horvátok, szerbek, szlovének tárgyi és szellemi emlékeinek gyűjtése, megőrzése, feldolgozása.

A dinamikusan bővülő, néprajzi és helytörténeti tematikájú egységekből álló gyűjtemény több mint 20 000 műtárgyat és dokumentumot, 23 000 darab fotográfiát, üveg-, és cellulózalapú fényképnegatívot, valamint 20 000 percnyi archív hanganyagot tartalmaz. Ezek közül a magyarországi déli szlávok egyedülálló textil-, valamint festett és ácsolt bútorgyűjteménye, a mohácsi fekete- és mázas kerámiagyűjtemény, és az egyedi busómaszkgyűjtemény emelkedik ki.

A múzeumot az eleink által ránk hagyományozott tárgyak, és az általuk őrzött történetek teremtették meg. A mi feladatunk ezek megóvása és tovább örökítése. A múzeum nemzetiségi néprajzi gyűjteménye az egyik leggazdagabb kultúrtörténeti anyag, amely vidéken megtekinthető. Kiemelt célunk tovább növelni a múzeum ismertségét, elismertségét, súlyát helyi, regionális és országos szinten is – vallja Dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea, a Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója.

A meglévő állandó kiállítás statikus, „tárgy-kép-felirat” megoldásait interaktív elemekkel kívánják mozgalmassá, élményszerűbbé tenni, az épület látogatók által bejárható részét pedig úgy átalakítani, hogy egyfajta beltéri tanösvényként is látogatható legyen. Ezáltal alkalmassá válik a tér iskolai tematikus tanórák, nyári tábori foglalkozások, vetélkedők megtartására is. Ezen felül a tárlatvezetést kamerás „okos” eszközzel, tabletre vagy telefonra telepített applikációval teszik személyessé, élményszerűvé.

A Magyar Géniusz Program további célja a magyar tehetségek, tudósok, a magyar kreativitás és zsenialitás példáinak megjelenítése a mindennapjainkban, közvetlen környezetünkben.

A Kanizsai Dorottya Múzeum helytörténeti gyűjteményében több olyan személy anyaga található, aki kiemelkedő szellemi teljesítményt tudhatott magáénak. A megújuló kiállítás „háziasszonyának” Kersics Ankát („A sokac fülemüle”), a mohácsi születésű opera-, népdal- és nótaénekest választottuk, aki méltán nevezhető a 20. sz. egyik legsokoldalúbb hazai előadóművészének. Az ő alakját segítségül hívva jelenítjük meg a pályázati célokat, mint a patrióta szellemiség terjesztése, a vidéki identitás definiálása, a fiatalok, fiatal felnőttek érdeklődésének a felkeltése – hangsúlyozza az igazgatónő.

A tervezett korszerűsítés hosszútávú célokat szolgál, és a múzeum működése és arculata ezáltal egy modern, a 21. századi igényeknek megfelelő színvonalat képvisel. A látogatók pedig autentikus, egyedi élménnyel térhetnek haza, amelynek előállításában ők maguk is aktívan részt vettek. A fejlesztések biztosítják a Kanizsai Dorottya Múzeum fennállásának 100. évfordulójának méltó módon történő megünneplését.

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>