A drávasztárai események búcsúznak, de az eredményeik megmaradnak

dravasztarai-esemenyek-bucsuznak-sajtokozlemeny-01

Drávasztára Önkormányzata a tavalyi évben egy olyan pályázatot nyert el a horvátországi fő kedvezményezettel, Sopje településsel együtt, amely elősegítette a hagyományőrző rendezvények kibontakozását és a közös célok megvalósítását. A projekt lehetőséget adott hét rendezvény megtartására a Dráva folyó magyarországi oldalán, ahol szívesen látták a horvát partner résztvevőit és természetesen mindenki mást is. Az eseményekkel kapcsolatban a legnagyobb tapasztalat az, hogy a közös étkezések mindenkit összehoznak. 

2021. őszi rendezvények

A megvalósítási időszak tavaly nyáron indult, azonban az első rendezvényekre 2021 őszétől került sor. Az Elszármazottak találkozója szeptemberben rögtön magasra is tette a lécet. Az eseményre nagy szeretettel várták azokat, akik valamikor Drávasztárán éltek, de a sors úgy hozta, hogy el kellett költözniük. Velük együtt családias légkör uralkodott a sátorban szeptember 18-án. Ezt követte a Nemzetközi kispályás focitorna, amin a versenyhangulat uralkodott. A 8 csapat mérkőzése után a Biseri Drave zenekar és a finom falatok gondoskodtak a jó hangulatról. Október 23-án, a nemzeti ünnep napján pedig a régi idők előtt tisztelegve Népi fogathajtó versenyt tartottak 6 kategóriában. A leglátványosabb a négyes fogathajtás volt, amiből bemutatóval is készültek a nézőknek, sőt, sétakocsikázásra is lehetőség volt. Az őszt is közös mulatás és vacsora zárta. 

dravasztarai-esemenyek-bucsuznak-sajtokozlemeny-04

 

2022. tavaszi rendezvények

Az év tavaszi időszaka is olyan programokat tartogatott, amelyeken szintén nagy hangsúlyt kapott a hagyományok megőrzése. A XV. Drávai Tavasz a régi húsvéti hagyományokat hivatott bemutatni, éppen ezért idén áprilisban 2 napot is erre fordítottak. A tamburazenekar, a közös szentmise, a főzőverseny, a labdarugó torna és a közös vacsora pedig csak néhány a megrendezett programok közül. Ezt követte az ugyan csak egynapos, de nem kevésbé sikeres Majban fesztivál május közepén. A korábban májusfa ünnepként tartott rendezvény felépítése szintén a határon átnyúló kapcsolatok ápolását szolgálta. A Biseri Drave tamburazenekar mellett a közös ebédé és a kultúrműsoré volt a főszerep. A hagyományőrző programok jegyében rendezték meg június közepén a lovaskupát is, ami a fogathajtó versenyhez hasonlóan megmérettetéssel kezdődött és lovasbemutatóval fejeződött be. A díjak itt sem maradtak gazda nélkül, a program zárása pedig ismét egy közös étkezés volt. 

A projekt zárásaképp egy konferenciát rendeztek meg július 15-én, ahol lehetőség volt az egész pályázat és az elért eredmények értékelésére. A rendezvényen prezentációk keretében mutatták be a projekt eredményeit és céljait, először Sopje polgármestere, Berislav Androš tartott előadást, majd pedig Matoricz Balázs, Drávasztára újonnan megválasztott polgármestere prezentált. Az előadássorozatot az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Közös Titkársága képviseletében Szűcs B. Márton igazgató előadása zárta.

dravasztarai-esemenyek-bucsuznak-sajtokozlemeny-03

Két év távlatából elmondható, hogy a pályázat segítségével sikerült még szorosabbra fűzni a határon túli kapcsolatot a Dráva másik partján élő horvát szomszédokkal. A projekt támogatásával megszervezett változatos programokban bővelkedő eseményeken a vendéglátók és a vendégek is mindig jól szórakoztak. A pályázat elérte célját, hiszen még további mélyült a kapcsolat a két település között. Drávasztára pedig ezután is elkötelezett a közös programok szervezésére, a hagyományok megőrzésére, és a jószomszédi viszony további erősítése iránt.

dravasztarai-esemenyek-bucsuznak-sajtokozlemeny-02

A cikk az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program által támogatott „Drava Events II – Events of the both side of the Drava River” HUHR/1901/2.1.3/0148) című projekt keretében készült. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül az Európai Unió támogatásával valósul meg.

További információ:

Drávasztára Község Önkormányzata

+36 73 490 027

dravasztara1@gmail.com 

civilnetwork-tamogato-logok.jpg

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>