ITT A BŰNELKÖVETŐK JÖVŐJE A TÉT – Újabb program segít rajtunk Baranyában

Rövid időn belül immár a második olyan program indul a megyében, amely pártfogó felügyelet alatt állókra fókuszál. Ennek keretében szakemberek mellett önkéntesek is igyekeznek hozzájárulni ahhoz, hogy rendeződjön a fiatal bűnelkövetők élete.

A nemrégiben kezdődött, „Tudás-Érték-Tapasztalat” („TÉT”) címet viselő integrációs programhoz kapcsolódik a szóbanforgó újabb projekt is. Ez a „Tudás-Érték-Tapasztalat 1” („TÉT 1”) nevet viseli, és 33.630.000 forintos támogatást nyert egy TÁMOP-pályázaton. A célja ugyanaz, mint „testvérének”: hogy segítse a részt vevő fiatal, pártfogó felügyelet alatt állók kedvezőbb társadalmi megítélését, az érdek- és jogérvényesítésük növelését, valamint a sikeres társadalmi és munkaerő-piaci visszailleszkedését. A „TÉT1”-et is a kedvezményezett Ifjúságért Egyesület, a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. és a Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Nonprofit Kft. konzorciuma irányítja, de ezúttal a további szakmai együttműködők mellett önkéntesek is dolgoznak velük. Szintén újdonság, hogy ez a pályázat fiatalabb korosztályt, 14-35 év közötti pártfogoltakat karol fel, sőt az érintettek iskolai végzettség nélkül is bekapcsolódhatnak a programba.

A „TÉT1” abból indul ki, hogy a bűnözés, majd az azt követő büntetés az elkövetők társadalmi kirekesztődéséhez, s rosszabb esetben bűnismétléshez vezet. Ez a jelenség Baranyában több száz fiatalt érinthet – köztük akár 14 éves gyerekeket is. A „TÉT1” résztvevői azonban két éven keresztül, különféle képzések, tréningek segítségével esélyt kapnak egy új kezdetre, maguk mögött hagyva eddigi életútjukat.

Sándor Andrea, az Ifjúságért Egyesület ügyvezető elnöke biztos a program hatékonyságában: – A közös munka eredményeként javulnak majd a célcsoporttagok szociális készségei, könnyebben megoldanak majd egy-egy konfliktust, együttműködőbbekké válnak – mondja. És persze egyéb hasznos életvezetési tanácsokkal is ellátjuk őket, valamint gazdálkodási ismeretekkel segítjük megkapaszkodásukat. Ezenkívül a lakhatási lehetőségek felkutatásában, az ingatlanra vonatkozó szerződés megkötésében, valamint a lakhatási támogatás intézésében is mindvégig mellettük állunk majd. Az első évben 25, míg a második évben összesen mintegy 60 fiatalt szeretnénk bevonni a programba.  Azt reméljük, hogy a program végéig több mint egyharmaduk sikeresen teljesíti a rá vonatkozó egyéni fejlesztési tervet, és közülük az első év végére öten, a második év végére pedig legalább tízen támogatott lakhatásban részesülnek majd.

További információ:

Kárpáti Árpád projektmenedzser, Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft.

Tel.: +36 72 211 134, +36 30 356 35 70

Email: karpad@tetthely.net