Több fogyatékkal élő számíthat támogatásra

Fogd a Kezem Alapítvány - Terápia és Munkaotthon

Egyedülálló fejlesztés következtében jelentősen javulnak az értelmi sérült felnőtt személyek lehetőségei Pécsett

Történetének egyik legnagyobb fejlesztése zárul december végén a pécsi Fogd A Kezem Alapítványnál. A több mint 320 millió forintból megvalósuló projekt eredményeként jelentős mértékben megnő az értelmi fogyatékossággal élő személyek lehetősége az önállóbb életvezetésre. A pályázat eredményeként többen vehetik igénybe az alapítvány szolgáltatásait, hiánypótló jelleggel pedig új szolgáltatás is indul januártól.

A Fogd a Kezem Alapítvány 2023 tavaszán kezdhette meg azt a fejlesztést, amelynek célja az intellektuális képességzavarral élő felnőttek még hatékonyabb és még szélesebb körű támogatása. Az alapítvány több mint három évtizedes történetében csupán néhány alkalommal foghattak ekkora beruházásba – amelynek eredményeként jelentősen bővült az alapítvány kapacitása. Ennek értelmében 16 új férőhely nyílt a támogatott lakhatásban, további 16 fővel bővült az alapítvány nappali ellátása, illetve januártól a Támogató Szolgálat napi szinten 9 fő szállítását biztosítja.

Fogd a Kezem Alapítvány - Támogató Szolgálat

– Ellátottjaink és családjaik számára, úgy látjuk, kiemelten fontos, hogy az értelmi sérült felnőttek minél több lehetőséget kapjanak az önállóbb életvezetésre. Ezért dolgoztunk ki egy olyan pályázati programot, amely nagy mértékben segíti a gondjainkra bízottakat abban, hogy önállóbb életet élhessenek, és értékesebb tagjai lehessenek társadalmunknak. – ismerteti a fejlesztés hátterét Tóth Péter intézményvezető. – Úgy látjuk, hogy a velünk kapcsolatban álló családok számára egyre égetőbb kérdés az, hogy biztonságban tudják fogyatékossággal élő gyermekeiket. Erre igyekszünk három pilléren nyugvó segítséget nyújtani, legyen szó lakhatásról, munkalehetőségről vagy a közlekedés megkönnyítéséről.

A fejlesztés eredményeként két új ingatlanba költözhetnek be az alapítvány ellátottjai. A két családi házon minimális átalakítást kellett végeznie az alapítványnak, amelyek 2023 decemberében lezárultak. Az ide költözők egy kényelmes, biztonságos és akadálymentes környezetben fognak élni – természetesen állandó segítség, felügyelet mellett. Mindkét ingatlan esetében megérkeztek a hivatalos szakhatósági engedélyek is, így a jövő év elején birtokba is veszik őket az új lakók.

Fogd a Kezem Alapítvány - Lakóotthon

A fogyatékossággal élő személyek nappali ellátásából az Alapítvány évtizedek óta magas színvonalon veszi ki a részét. A most záródó projekt eredményeképpen egyfelől további 16, összesen 46 főt tudnak fogadni, egyúttal foglalkoztatni és fejlesztési lehetőséget biztosítani számukra. Közel egy évtizede fennálló célkitűzés valósult meg az épület energetikai korszerűsítésének köszönhetően: a homlokzati hőszigetelés, a nyílászárócsere, az épületgépészeti felújítások nem csupán egy korszerűen és gazdaságosan működtethető épületet eredményeznek, hanem hozzájárulnak az alapítvány biztonságos működése mellett az ide járó fiatalok kényelméhez és biztonságos ellátásához is.

A szolgáltatási portfólió eddig hiányzó eleme volt a szállítás biztosítása. Jelen pályázat eredményeként már ezt a szolgáltatási formát is tudja biztosítani az alapítvány az ellátottjainak. Az újonnan vásárolt, 8 fő szállítására alkalmas kisbusz segítségével 2024 januárjától indul meg a Támogató Szolgálat, amely nagy segítséget jelent a kliensek számára a közlekedésében. Ezzel teljessé válik az intellektuális képességzavarral élők szociális támogatása.

A projektet intenzív érzékenyítő kampány kísérte, amelynek célja az értelmi fogyatékossággal élő személyek helyzetének megismertetése és az ő támogatásuk volt. Ennek lépéseként rajzpályázatot szerveztek a városrészi iskolában, kiállításokon, sporteseményeken vettek részt, illetve szakmai és közéleti programokat biztosítottak az érintett szervezetek és csoportok számára. Emellett az érintett ellátotti kör számára készségfejlesztő képzések valósultak meg.

A projekt a Széchényi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg.

ERFA-logó

További részletek, információ:
Berta János
kapcsolat@fogdakezemalapitvany.hu
+36 20 428 5508

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>