Szorongás a kitinpáncél alatt – Új darabbal jelentkezik a Magyarországi Német Színház

Gimnáziumi osztályok adják egymásnak a kilincset a Magyarországi Német Színházban (DBU). Elsősorban nekik szól ugyanis a szekszárdi teátrum most bemutatott darabja. A neves német író, Franz Kafka Az átváltozás című elbeszélésének színpadi adaptációját maga a rendező, Sopsits Árpád készítette. A darabot a színház Kafka születésének 130. évfordulója alkalmából vitte színre.

Franz Kafka Az átváltozás című novellája titokzatos, izgalmas és direkt, éppen ezért tökéletesen alkalmas színpadra – mondja a DBU igazgatónője. Frank Ildikó maga is játszik a darabban: a főszereplő Gregor Samsa édesanyját alakítja. Az első jelenetben őt is ott ül a vacsoraasztalnál, férje és lánya társaságában, és arra vár, hogy a fia hazaérkezzen a munkából. Már ez a szituáció is megragadja a nézőt, amint az apa – akit egyébként a DBU nemrég szerződtetett színésze, Thomas Bayer alakít – türelmetlenül és idegesen fészkelődve lesi, mikor ér végre haza Gregor.

A nyomasztó apa-fiú-kapcsolat áthatja Kafka munkásságát. Az apa figurája ebben a műben is hatalmas, erős és elnyomó. A fiú Gregor, a főszereplő egy fárasztó nap utáni éjszakán hatalmas és undorító rovarrá alakul át, és a cselekmény előrehaladtával egyre inkább haszontalanabbá válik, mígnem a családja nagy megkönnyebbülésére kimúlik.

Frank Ildikó azt mondja, még be sem mutatták a darabot, máris sok iskola érdeklődött iránta: – Már most tudjuk, hogy a premier utáni első előadásaink teltházasak lesznek! Eddig főleg középiskolás csoportok jelentkeztek. Valójában elsősorban nekik is szántuk a darabot, hiszen az iskolákban kötelező tananyag Kafka és Az átváltozás.

– Aki érettségin Kafkát húzza, és látta az előadást, csak elmeséli a színházi élményét, és máris jelesre vizsgázott – véli az egyik néző. Dávid Gabriella, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont pedagógusa másoknak is jó szívvel ajánlja a darabot: – Bár Kafka nem könnyen olvasható és értelmezhető, a DBU előadása közérthetően, a diákok számára is élvezhetően interpretálta Az átváltozást. Nagyon tetszett a színészek alakítása, a sminkjükről nem is beszélve! A bogár jelmezét pedig kiemelném: látványosra, ötletesre és igazán praktikusra sikeredett!

Gregor Samsa történetét mostantól rendszeresen műsorára tűzi a szekszárdi teátrum – és nemcsak középiskolásokat vár az előadásaira. Bár a darab természetesen eredeti nyelvén kerül színre, azokra a nézőkre is gondolt a színház, akik nem beszélnek németül: ők szinkrontolmácsolás segítségével követhetik nyomon az izgalmasan szürreális történetet.