A korszerű és magasabb minőségű szociális ellátás a cél

Fogd a Kezem Alapítvány életkép

Uniós forrásból javítja az értelmi fogyatékkal élők életkörülményeit a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány

Történetének meghatározó lépéséhez érkezett a pécsi Fogd A Kezem Alapítvány. A fogyatékkal élők integrált támogatását (nappali ellátás, lakhatás biztosítása, fejlesztő és akkreditált foglalkoztatás) végző alapítványra már 31 éve számíthat a város fogyatékkal élő lakossága. 2023-ban több mint 320 millió forint pályázati támogatásból fejleszti szociális ellátását az alapítvány, elsősorban lakhatás támogatása, Támogató szolgálat kialakítása és a nappali ellátás fejlesztése révén.

A Fogd a kezem Alapítvány Pécsett 4 telephelyen nyújt szociális szolgáltatást értelmi sérült felnőttek számára. Az intézmény 31 éves története során kiemelkedő fejlődési lehetőséget kínálnak a különböző pályázatok, amelyeknek köszönhetően folyamatosan bővülhet az alapítvány által nyújtott szolgáltatások köre, illetve egyre több ellátotthoz juthat el az általuk nyújtott támogató munka eredménye.

2023-ban nagyszabású infrastrukturális beruházás valósul meg uniós támogatás segítségével.
– Fogyatékkal élő embertársaink támogatása évtizedek óta szenvedélyünk. – mondja Tóth Péter, az alapítvány kuratóriumának elnöke. – Klienseinket igyekszünk minél magasabb színvonalon és minél többféle szolgáltatással támogatni. Azonban tevékenységeink sokfélesége miatt kinőttük jelenlegi telephelyeink kapacitásait, illetve az ellátás szakmai szempontjai is sokszínűbbé váltak, ezért nélkülözhetetlenné vált a fejlődés. Ehhez nyújt megfelelő alapot a pályázat és a most induló beruházás.

Fogd a Kezem Alapítvány életkép

A projekt három központi célt valósít meg. Az alapítvány kliensei közül többen vannak, akik önálló életvitelre alkalmasak, és igénylik is ez a lehetőséget. A fejlesztés eredménye, hogy 4-6 fő számára épülnek ki az önálló lakhatás feltételei, további 10-12 fő számára pedig egy másik egységben bentlakásos férőhelyek kialakítása történik. Kiemelt szempont a beruházás során a fenntarthatóság, így a lakhatási önköltség csökkentése a kliensek számára. A beruházásokkal párhuzamosan az önálló életvezetéshez szükséges kompetenciák fejlesztése is megtörténik a költöző kliensek esetében.

Az alapítvány szolgáltatási gyűrűje, a kliensek földrajzi elérése is folyamatosan növekszik. Ezt a problémát igyekszik orvosolni a második fejlesztési cél, a Támogató szolgálat kialakítása. A fejlesztés fő eleme egy akadálymentesített, 8+1 fő szállítására alkalmas kisbusz beszerzése és működtetése.

A szolgáltatási gyűrű további növelését és erősítését szolgálja a harmadik cél, a nappali ellátás fejlesztése és bővítése. A patacsi városrészben található Terápia és munkaotthon korszerűsítése (tankonyha átalakítása, energetikai felújtások, állagmegóvás) közvetlenül az épület fenntarthatóságát szolgálja, közvetetten pedig lehetőséget nyújt magasabb színvonalú ellátás biztosítására, a szolgáltatások minőségi fejlesztésére.

– A korszerű szociális ellátási elvek mentén szeretnénk az önálló életvezetés lehetőségét megteremteni azon klienseink számára, akik alkalmasak erre, illetve tehermentesíteni a családokat azzal, hogy biztosítjuk ellátottjaink számára az emelt szintű szolgáltatásokat. A Támogató szolgálat kialakítása, telephelyünk korszerűsítése és a lakhatási gondok enyhítése mind ezt a célt szolgálja – teszi hozzá a kuratórium elnöke.

Az ingatlanokban az új férőhelyek 2023 őszétől elérhetők elsősorban értelmi sérült felnőttek részére. A férőhelyekre jelentkezni lehet Tóth Péter intézményvezetőnél (toth.peter@fogdakezemalapitvany.hu).

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 321 millió forint felhasználásával.

További információ kérhető:
Berta János
berta.janos@pticom.hu
20 428 5508

ERFA-logó

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>