Komló és Környéke Bányászainak Találkozója és a „Le Tour De Cure” preventív egészségügyi szűrőkampány , sport és családi nap első etapja 2011. május 21.

Májusi Találkozók című programsorozathoz kapcsolódóan, már harmadízben rendezték meg a Komló és Környéke Bányászainak Találkozóját. Az évtizedes bányásznapi hagyományokhoz híven, reggel 7 órától zenés ébresztő hangjaival indult a nap. A program a Hosszúhetény Fejlődéséért Alapítvány által rendezett “Le Tour De Cure” több napos és több helyszínen megrendezett egészségügyi szűrő és sportnap első etapja volt. A rendezvény az NCA Civil Demokrácia és Partnerség fejlesztési Kollégium támogatásával, több helyi és kistérségi civil szervezet együttműködésével valósult meg.

A legfrissebbek a Közösségek Háza elől rajtoló DÖKE országúti kerékpáros teljesítménytúrájának résztvevői voltak, akik a 25-50 és 75 km-es távnak vágtak neki a reggeli órákban. A közel száz lelkes amatőr mellett, a Pécsi Fitt Boys, a Zengő KSE és a Pécsi Junior KE versenyzői, tagjai is részt vettek, főleg amiatt, mert másnap is fontos kerékpáros esemény zajlott a városban, a Tour De Pécs Komló Nagydíj. A kerékpárosok rajtjával párhuzamosan, a Városi Sportközpontban egészségügyi prevenciós szűrőprogram és véradás várta a látogatókat. A szűrésen jó példával járt elöl Polics József, Komló polgármestere és országgyűlési képviselője, aki a megnyitót követően elsőként, maga is felmérette egészségi állapotát. Az orvosi felügyelet mellett zajló egészségügyi szűréseken résztvevő önkéntesek, akik a Komlói Új Nap Klub, a Cukorbetegek Komlói Egyesülete, a helyi Vöröskereszt tagjai, áldozatos munkájuk révén közel háromszáz helyi és vidéki lakost vizsgáltak meg, adtak egészség és életmód tanácsokat.

A Városház téren a Budai-Városkapu mazsorett-csoport látványos előadása szórakoztatta az egybegyűlteket, majd a Városháza nagytermében a városvezetés ünnepi köszöntője, hivatalosan is megnyitotta az idei rendezvényt. A zsúfolásig megtelt teremben két szakmai előadásra került sor. Előbb Robbantás és környezetvédelem, majd a Nagymányok: terv a megvalósítás útján címet viselő előadások hangoztak el. A tanulói projektbemutatók után a Bányászhimnusz vallási szövegét ismerhették meg a jelenlévők. A jégesővel lecsapó vihar is csak a kerékpárosoknál zavarta meg az események sodrát. Sajnos több bukás is előfordult, ám ezek szerencsés kimenetelűek voltak. A hűvösebbé váló időjárás ellenére közel kétszáz ünneplő vett részt a Hotel Békesziget és a takarékszövetkezet közötti területen felállított bányászemlékmű avatásán. A Komlói Vállalkozók Klubja Egyesület és a Komlói Polgári Kör Egyesület elképzelései szerint kiállított csillében egykori bányászeszközök bemutatására vállalkoztak a kezdeményezők. Jégl Zoltán képviselő, a bányásztalálkozó egyik megálmodójának beszédét követően Pozsár Sándor bányamérnök jelére, a csilléről lelógó kaparóláncra helyezték el a jelenlévők gondosan megőrzött bányászmárkájukat. (Az ötlet olyannyira táptalajra hullt, hogy az avatást követően közel hetvenen igényelték egykori márkájuk újbóli legyártását.) Megszépült bányász-emlékeket idézett fel, a hotel előterében helyet kapott állandó kiállítás. A „Bányászhagyomány felelevenítése” című türelemüveg-kiállítás anyagát az egykori bányász, Farkas Gábor aprólékos gonddal üvegbezárt bányabéli életképei alkotják.

A Városház téren 14 órától zenés, táncos, énekes műsorszámok váltották egymást. Fellépett többek között a Szászvári Hagyományőrző Dalkör, a Szászvári Ifjúsági Tánckör, a Kajdacsi Énekkar, Blues Taxi Saxofon Band, és az Őszirózsa Tánccsoport is. Ezután következtek a meghívott sztárvendégek. Fergeteges tapsvihar és örömünnep közepette a Sramli Kings, majd pedig Ihos József humorista szórakoztatta a nagyérdeműt.

Este 19.30 körül múltidézés, a bányász hagyományok előtti tisztelgés következett: közel 200 fős körmenet indult a vájárszoborhoz és az újonnan elhelyezett csilléhez, majd az ottani ünnepséget követően, a megemlékezők fáklyákkal vonultak vissza a Városház térre. dr Turza István zárszavát követően, a „Bányászhimnusz” hangjaival záródott a harmadik bányásztalálkozó egész napos programja. A 2011. évi „Le Tour De Cure” programunk első állomásaként a rendezvény méltó tiszteletadás volt a komlói (mecseki) bányászat hagyományaihoz. Köszönjük a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Demokrácia és Partnerség fejlesztési Kollégium és a KŐKA Kft. támogatását.