Balokány: nyert a pályázat, megújul a volt Pepita-pavilon

Többhónapos várakozás után jó hír érkezett a Balokány-liget újjáélesztéséért szövetségre lépett civilekhez: a regionális operatív program keretében a volt Pepita diszkó épületének rendbetételére benyújtott pályázatukat nyertesnek nyilvánították. Kezdődik a munka, a ligetbe látogatókat jövőre már civil szolgáltató központ is fogadja.

– Nagyon örülünk, köszönet az önkormányzatnak, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-nek mint a pályázat előkészítőjének, és mindenkinek, aki támogatta az elképzelésünket – így reagált a pályázat sikerének hírére a Balokány Ligetért Összefogás szóvivője. Berényi Zoltán elmondta azt is, hogy a Pepita-Balokány című pályázatot a DDOP-3.1.3./F „Regionális civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című kiírásra nyújtotta be a Tett-Hely Ifjúsági Egyesület, konzorciumban a pécsi önkormányzattal. 40 millió forintos támogatást igényeltek ahhoz, hogy a leromlott állapotú, de presztízsértékű Balokány-ligetet fejlesszék és aktív közösségi térré alakítsák, megújítva a területen található korábbi diszkóépületet.

Nagy Csaba, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, hogy a város eddig is nagy hangsúlyt fektetett a civilekkel való együttműködésre, a Balokány-ligetben megvalósuló beruházás is kiváló példa erre; egyben örömét fejezte ki, hogy a hosszú ideje üresen álló és városképileg jelentős építményt úgy hozzák rendbe, hogy az önkormányzatnak csak a teljes beruházási összeg 5%-át kell állnia, tekintettel a 95%-os támogatási intenzitásra. Az Önkormányzat eltökélt szándéka, hogy az épület megújításával Pécs ezen emblematikus részét új funkcióval töltse meg, melyben a civil szervezetek aktív részvétele is megvalósul. Egyúttal köszöni a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-nek az engedélyezési tervek elkészítésében, valamint a szakmai egyeztetések lebonyolításában és a pályázat összeállításában való közreműködését. A projekt keretében nem csak infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg, hanem ún. „soft” programelemek is, melyeket a pécsi civil szervezetek koordinálnak.

Ami a fejlesztés részleteit illeti, a tervek szerint az épület alsó szintjén egy 90 m2-es közösségi tér, olvasó-, információs és fogyasztói tér, büfé, raktár, mellékhelyiségek, öltöző és gépészeti terem kap helyet. A felső szinten, a galérián 5 irodát alakítanak ki civil szervezetek számára, és mindehhez egy 100 m2-es tetőterasz is készül. 2013 elején remélhetőleg már meg is kezdi működését a szolgáltató központ, amelyben az egyesületek a többi közt irodai szolgálattal, zöldoktatással, felnőttképzési, életvezetési és pénzügyi tanácsadással állnak a betérők rendelkezésére.

Berényi Zoltán azt mondja, ez a pályázati siker a Balokány Ligetért Összefogás eddigi legfontosabb eredménye: – A liget rendszeres takarításán, az itt tartott különböző programokon, a közvilágítás korszerűsítésén túl elkészül egy bázis, egy stabil háttér, amely önmagában garantálja a liget felügyeletét is. De ami még lényegesebb: életet visz a ligetbe, s a hasznos szolgáltatásai révén tovább népszerűsíti a Balokányt és a civilek összefogását. Minden eddiginél bizakodóbbak vagyunk, hogy igazi családi és civil park, „Pécs zöld szíve” jöhet létre!

Pécs, 2012. április 25.

További információ:                                                  További információ:

Berényi Zoltán szóvivő,                                            Nagy Csaba alpolgármester

Balokány Ligetért Összefogás                                  Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Tel.: +36 (20) 480-7663                                           Tel.:+36-72-533-800

http://balokany.hu                                                    www.pecs.hu

http://www.facebook.com/balokany