“Mindenki egyért, egy mindenkiért” (TÁMOP-5.1.1/11/1/B-2012-0055)

Hazánk egyik legszegényebb térsége, ahonnan a fiatalok elvándorolnak, és ahol soha nem látott mértéket öltött a munkanélküliség – ez az Ormánság. A Szociális Háló Egyesület (SZOHE) lassan két évtizede azért küzd, hogy többek között e környék egészségügyi és szociális ellátását segítse. Közhasznú tevékenysége igen szerteágazó, s azt részben pályázati támogatás segítségével végzi.  Mindenki egyért, egy mindenkiért – ezt a címet viselte az az Európai Unió által támogatott projekt, amelyet az egyesület a Sellyei Kistérségi Többcélú Társulással és további együttműködő partnereivel közösen valósított meg. A 2013. január 1-je és 2014. június 30-a között lezajlott program elsődleges célja az Ormánságban élő lakosság komplex felzárkóztatása, mentális állapotának és szakképzettségének javítása volt, valamint felkészítésük a munkavállalásra.

– A Szociális Háló Egyesület jóvoltából 3-4 hónapos, konyhai kisegítőket képző tanfolyam indult – meséli a szakmai gyakorlat közben a vajszlói Bodnár Erika, aki egyike azoknak, akik egy újabb szakma megszerzésével szeretnének egyről a kettőre jutni. – Tizenöten kerültünk be, 50-60 jelentkezőből választottak ki bennünket. Nagy a munkanélküliség itt nálunk az Ormánságban! Amióta megszűntek a gyárak, a különböző üzemek, itt szinte mindenki munkanélküli vagy közmunkás. Aki teheti, tanfolyamra iratkozik be abban a reményben, hogy előbb-utóbb valahol majd el tud helyezkedni.

Jelentősen nőtt az esélye a munkaerőpiacon azoknak, akik nemrég újabb szakmát tanulhattak a Szociális Háló Egyesület jóvoltából. Hátrányos helyzetű emberek képzése-foglalkoztatása, szociális, oktatási és foglalkoztatási területen dolgozó szakemberek szakmai ismereteinek bővítése, valamint helyi közösségek építése – a Szociális Háló Egyesület e három területen vállalt feladatokat a programban. A projekt 18 hónapon több száz ormánsági hátrányos helyzetű embernek kínált fel rendkívül sok lehetőséget, főként a sellyei kistérségben élő roma gyermekek integrációja érdekében. Ilyen lehetőség volt például a szépségszalon a kisgyermeküket nevelő édesanyáknak, a bűnmegelőzési programok, az ifjúsági klubok, a focikupák, a strandnapok, a táborok és a tanulmányutak is.

– Széleskörű összefogáson alapuló program volt ez – emeli ki dr. Rideg Lászlóné, a Szociális Háló Egyesület elnöke. – Olyan lehetőségeket kínáltunk ezeknek az embereknek, amilyenekhez önerejükből talán sosem jutottak volna. Biztos vagyok benne, hogy például egy öttagú ormánsági család nem engedhette volna meg magának, hogy egy teljes napot eltöltsön a sellyei strandon. Vagy például sosem vették volna a fáradságot, hogy teljeskörű egészségügyi szűrésen vegyenek részt. Mi sok egyéb mellett efféle lehetőségekkel is igyekeztünk szebbé, jobbá tenni az életüket – nem beszélve arról, hogy több tucatnyian piacképes szakmát szerezhettek, ami a záloga lehet a későbbi boldogulásuknak!

Mostantól egyenesbe jöhet az életük – mondják több tucatnyian azok az ormánsági emberek közül, akik kitartóan végigcsinálták a Mindenki egyért, egy mindenkiért programot. Az ugyanis segített nekik abban, hogy megtanuljanak egészségtudatosabban élni, hogy méginkább tisztában legyenek a lehetőségeikkel is, de legfőképp abban, hogy sokkal nagyobb eséllyel vágjanak bele a munkakeresésbe, hogy a tartós munkanélküli létük egyszer s mindenkorra a múlté legyen.

A projekt megvalósítói a Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás és konzorciumi partnerei (a Szociális Háló Egyesület, a sellyei Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat, a Baranyai Kisgazdaságokért Oktatási, Kulturális és Mezőgazdasági Közhasznú Alapítvány és Sellye Város Önkormányzata).