Paripaparádé, szép lányok és tüzes bemutató – vár a pécsváradi vár napja!

Vasárnap tartják a Pécsváradi Élményvár szokásos éves csúcseseményét, az idei Vár napját. Az egésznapos program rendkívül sokféle látványosságot, izgalmat ígér az érdeklődőknek. Azoknak, akik szeretik a lovakat, lovagokat, fegyverbemutatókat, egyenesen „bűn” kihagyniuk, hiszen a Vár napja keretében rendezik meg a II. Ló-Lovas-Lovag Fesztivált is.

Pécsváradon sokéves hagyomány, hogy ha augusztus, akkor Szent István Napok programsorozat. A története egészen 1969-ig nyúlik vissza – akkor kaptak a helyiek engedélyt arra, hogy a váralapító István királynak szobrot állítsanak az építmény falai között. Aztán az évenkénti szoborkoszorúzásból egyre hosszabb és tartalmasabb kapcsolódó eseménysorozat lett, amely a 2000-es évekre már az egész hónapot betöltő fesztivállá érett. A Szent István Napok keretében minden esztendőben megtartják a Vár napját. A Pécsváradi Élményvár ezen csúcseseménye idén (e hét vasárnap, augusztus 17-é) még a szokásosnál is vonzóbbnak ígérkezik:

– Délelőtt 10 órától egészen éjfélig várjuk az élményre vágyókat – számol be róla Gászné Bősz Bernadett, a városmarketing munkatársa. – Egyrészt nagyon sok családi és gyermekprogrammal készülünk, így lesz például élménygyűjtögető játék, palackposta, bencés kalandozás, sőt kosztümös családi fotózásra is lehetőséget biztosítunk. Ugyancsak lesz zenés interaktív könyvbemutató, de vársétákra, „Öleljük körbe a várat!” akcióra, valamint Családi csillagfényes partyra is hívjuk a hozzánk látogatókat. A partin az Apsons Családi Zenekar lesz a vendég, míg az esti Tüzes bemutatón az Antigravity Zsonglőr Csapat szórakoztatja majd a jelenlévőket.

Mivel a szervezők a II. Ló-Lovas-Lovag Fesztivált is beillesztették a Vár napi programba, számos lovas-fegyveres eseményre is sor kerül. Bemutatkoznak a Megyer Íjászai, a Siklósi Sárkányos Lovagok és a Bikali Élménybirtok Vitézei, lesz párbaj, fegyverbemutató, lovagi torna, sőt, az érdeklődők azt is megtanulhatják, hogyan kell vívni, kelevézt vetni, vagy éppen fúvócsövezni. És mindezen túl ló(divat)bemutató, lóismereti verseny, lovaglási és kocsikázási lehetőség teszi teljessé a paripaparádés programot.

Akinek pedig még ennyi sem elég, annak azért érdemes vasárnapi kikapcsolódásképp Pécsváradot választania, mert az ott szokásos Várvásár sem marad ki a sorból: a Vár napjára őstermelők és kézművesek hozzák el portékáikat, mesterek tartanak látványos bemutatókat. És ha már látvány: a belépőjegyet vásárlók a formálódó élményvárat is szemrevételezhetik, ráadásul garantált, hogy aznap az ódon falak között csinos lányokban sem lesz hiány: az idei Baranya Megye Szépe verseny járási elődöntőjét is aznap és ott tartják.

Gászné Bősz Bernadett azt mondja: bíznak abban, hogy az időjárás sem hagy kívánnivalót maga után; ha a nap is süt, akkor bizonyos, hogy erről a fesztiválról mindenki maradandó élményekkel tér majd haza.

Az „Élmény vár Szent István és a bencések korában a Pécsváradi Élményvárban” című, DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0055 azonosítószámú projekt az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében valósul meg, 287.395.180 forintos pályázati támogatás segítségével. A projekt a tervek szerint 2014. szeptember 30-ával zárul.

További információ: Gászné Bősz Bernadett (tel.: +3672671235; +36302206370; email: kolostorvar@gmail.com; web: www.pecsvaradivar.hu)