Elkezdődött a Nemzeti Parkok Hete

Szakmai konferenciával és az év ökoturisztikai létesítménye pályázat meghirdetésével vette kezdetét a Nemzeti Parkok Hete pénteken Pécsett.

Az eseménysort indító Ökoturizmus és természetvédelem című konferencia megnyitóján Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, ma attól is függ egy nemzet biztonsága, hogy mennyire tudja fenntartani a biológiai sokféleséget, biztosítani az egészséges élethez való jogot.

Az államtitkár leszögezte, a művelt területek közötti szigetekre szorított természetvédelem nem működik. Újra egyesíteni kell az összetartozó dolgokat, mindenhol kell védeni és gazdálkodni, kivéve a természet védett ”szentélyeit”, ahol az utóbbiról nem lehet szó. Ez a gazdaság átalakításához is elengedhetetlen, mivel Ángyán József szerint a tájgazdálkodásra kell visszatérni. Kiemelte azt is: többek között a turizmus érdekében is védeni kell a táj sokszínűségét, mert például ahol száz kilométeren keresztül csak kukoricát termesztenek, ott egy család nem fogja a két regenerálódásra szánt hetét eltölteni.

Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta: a természetvédelem egyik kiemelt feladata a tájak bemutatása. Ahol csak lehet, a nagyközönség elé szeretnék tárni a nemzeti és természeti örökségeket, ezzel hozzájárulva a környezeti neveléshez.

A helyettes államtitkár szerint a rendezvény legfontosabb célja a nemzeti parkok ökoturisztikai lehetőségeinek bemutatása. Ennek egyik eleme az a tíz magyar nemzeti parkot bemutató leporelló, amelyet a Magyar Turizmus Zrt.-vel karöltve ad ki a tárca.

Rácz András beszélt az először tavaly meghirdetett, az év ökoturisztikai létesítménye nevű pályázatról. Mint mondta, a címért két kategóriában indulhatnak idén is a pályázók látogatóközpont és tanösvény kategóriában. A győztesek oklevelet kapnak, és a program logójának használatára lesznek jogosultak.

A politikus röviden bemutatta a magyar ökoturizmus legfrissebb fejlesztéseit, köztük a tihanyi Levendula Házat. A létesítmény teljesen interaktív, minden mozog, érinthető, bejárható a mocsártól a vulkánig. Elkészült a Baglyaskői Látogatóközpont is, a Mohácsi Történelmi Emlékhely pedig 1976 óta először újul meg igazán. Várhatóan augusztusban nyílik meg, a célra 600 millió forintot költött a Duna-Dráva Nemzeti Park.

Rácz András az ágazat fontosságát hangsúlyozva elmondta: míg 2005-ben 901 ezer látogatót vonzottak a nemzeti parkok, addig 2010-ben némi visszaesés ellenére 1,3 millióan vettek részt a hazai ökoturizmusban.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója az MTI-nek elmondta: a pénteki szakmai napot követően szombaton a pécsi Barbakánnál önálló standokon mutatkozik be a tíz magyarországi nemzeti park, turisztikai kínálattal, saját biotermékekkel. A családokat gyerekprogramokkal, játszóházzal várják. Závoczky Szabolcs hozzátette: szombattól mindegyik nemzeti park hirdet valamilyen programot.