Eurakvilo: Segítséggel még eredményesebbé válhat a gyermekrákkezelés a Dél-Dunántúlon

Eredményesebbé válhat a gyermekrákkezelés hála au Eurakvilo-nak

Idén ünnepli fennállása 10. évfordulóját a pécsi Eurakvilo Alapítvány. A szervezet a kezdetek óta a helyi gyermekklinika onkohematológiai osztályának munkáját segíti. Mostanra már igen sokféleképp járult hozzá nem csupán ahhoz, hogy minél több kis beteg gyógyuljon meg, hanem ahhoz is, hogy könnyebbé váljanak azok családtagjainak, valamint a kórház dolgozóinak mindennapjai. Az Eurakvilo a jubileumi évre is nagyszámú rendezvényt tervez és aktuális célokat tűzött ki maga elé.

A tervezéshez bőven volt mire alapozniuk: A Rotary Club segítségével nővérpihenő szoba kialakítása, valamint szülők számára hálórészek létesítése a gyermekklinika osztályán; saját játszótér kialakítása az udvaron, altatógép, ultrahang és más nagy értékű eszközök beszerzése, balatoni jótékonysági hajóversenyeken való részvétel az érintett családokkal – még hosszan sorolhatnánk, hogy elkötelezett munkájának, valamint a partnerszervezeteinek és a támogatói nagylelkűségének köszönhetően már milyan sok eredményes projekt áll az Eurakvilo háta mögött. A 10 év során több száz kezelés alatt álló gyermek napjait tették szebbé, a kezelésüket színvonalasabbá, és segítették vissza őket a hétköznapi életbe. Azon esetekben pedig, amikor a gyógyulás esélye szertefoszlik, otthoni gyermekhospice lehetőségével az élet minél teljesebb megélését célozzák, illetve foglalkoznak a családok gyászával, lelki támogatásával is.

Ez az összetett munka a koronavírus-járvány árnyékában sem állt le. Sőt, az Eurakvilo Alapítvány javában tervezi a jubileumi éve programjait, továbbá kitűzte azokat a célokat is, amelyek megvalósulásához idén is számít az adományozói támogatására. Az ezévi első esemény már le is zajlott: a január 19-i Popcorn napon a klinika gyermeonkológiai osztályának étkezőjében egyedileg dekorálható kukoricás mini vödrök, mozihangulatot idéző dekoráció, valamint sok-sok pattogatott kukorica várta a gyerekeket, akik a szüleikkel akár egész nap popcornozhattak. Most pedig már a farsangi készülődés következik, hiszen február 11-én náluk az ötletes jelmezeké, a finom fánkoké és a jókedvé lesz a főszerep. Aztán természetesen az évente megszokott gyermekrák világnapi (február 15.), magyar ápolók napi (február 19.) programjuk, majd a Palacsinta nap (február 25.) sem maradhat el. És az utóbbi is csupán ezt a hónapot zárja, az éves rendezvénynaptárban további közel 30 program szerepel.

Az Eurakvilo idei egyéb tevékenységei közül az a leginkább aktuális, hogy márciusban ismét elindítják a 8 alkalmas önsegítő gyászcsoportjukat, ahová elsősorban az egykor a pécsi gyermekonkológiával kapcsolatban álló szülőket, nagyszülőket várják. Ami pedig az alapítvány ezévi fejlesztési céljait illeti, azokat dr. Ottóffy Gábor, a klinika osztályvezető főorvosa, az alapítvány kuratóriumi elnöke így ismerteti: – A támogatóink segítségével először is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy Pécsett is egyre több esetben történjen nagyszámú génvizsgálatot magában foglaló ún. molekuláris analízis – mondja. – Ez jelentősen segítené a gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségek megfelelő kezelését. Ezen túlmenően új gyógyszerhűtőre, az ultrahang készülékhez új vizsgálófejre is gyűjtünk, és biopsziás tűkre és vérvételi lándzsákra is mindig szükségünk van. Bízunk abban, hogy idén is ugyanúgy számíthatunk a nagylelkű adományozóinkra, ahogyan a korábbi években is. 

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinika Onkohematológiai Osztálya a hét magyarországi gyermekonkológiai centrum egyike, ahol évente 30-40 újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos, illetve leukémiás gyermeket kezelnek. Az Eurakvilo Alapítvány célja a Dél-Dunántúlon élő, ilyen betegségben szenvedő gyermekek életkörülményeinek javítása, a gyógyulási esélyük növelése. Ma már a daganatos gyermekek 75-80%-a sikeresen gyógyítható, ha a megfelelő források rendelkezésre állnak. Az Eurakvilo Alapítvány támogatói, adományozói, 1% felajánlói a pécsi gyermekonkológiai centrum eredményes munkáját segítik.

 

További információ:
Farkas Éva alapítványmenedzser (telefon: +36 30 729 5841; e-mail: info@eurakvilo.com)
Honlap: www.eurakvilo.com; Facebook: www.facebook.com/eurakvilo
Az Eurakvilo Alapítvány adószáma: 18215962-1-02

sajtokozlemeny_Eurakvilo_2

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>