Gandhi gimnázium: nagyberuházás befejezve, gazdasági nehézségek legyőzve

Befejeződött az a nagyszabású fejlesztés, amely hónapok óta zajlott a pécsi Gandhi Gimnázium és Kollégiumban. A közel 15 millió forintos pályázati támogatás révén az iskolában új, korszerű közösségi teret is kialakítottak. A Gandhi a következő tanévre magasabb színvonalú és gyermekközpontúbb oktatást, tanító és nevelő munkát ígér, de magasabb követelményeket is támaszt a diákjaival szemben. 

Két egybenyíló helyiségből áll, tágas, mégis családias, barátságos a Gandhi Gimnázium új közösségi tere. A külső rész, az aula nappali-hangulatú: fotelek, asztalok, nagyképernyős televízió és házimozi-rendszer fogadja a betérőt; ideálisnak látszik a közös tévézésekhez és a filmklubokhoz. Ráadásul a sarkában kapott helyet az iskola büféje is, ami még forgalmasabbá teszi majd a helyet.

A belső tér szintén a közösségi életről szól, de egész más képet nyújt: a berendezése hétköznapibb, ”iskolásabb”, ám a székek és asztalok felett, a plafonon projektor látható, a szekrény pedig modern hifi-rendszert rejt. Társasjátékozásra itt éppúgy lehetőség nyílik majd, ahogy kivetítős házimozizásra, zenehallgatásra, kóruspróbákra, rendezvények, sőt akár konferenciák megtartására is.

Bár az új közösségi teret hivatalosan csak a következő tanév elején, szeptemberben adják át, a diákok bekíváncsiskodtak, s máris odavannak érte. A Gandhi vezetősége pedig örül, hogy az Iskola-háló pályázat segítséget nyújtott a gyerekek hasznos szabadidő-eltöltéséhez, közösségük erősödéséhez, továbbá ahhoz, hogy még jobban szeressék az iskolájukat. Mindehhez ráadásul az is hozzájárul, hogy az említett pályázat keretében a pedagógusok belső képzésére is sor került, a beiskolázáshoz modellprogramot készítettek, valamennyi diák részt vett egy Balaton-felvidéki tanulmányi kiránduláson, s nagyszámú zenei és sporteszközt is vásárolt az intézmény.

A Gandhi Gimnázium eztán is elkötelezetten igyekszik minél több pluszt adni a diákjainak, de magasabb követelményeket is támaszt velük szemben. Az iskola következő terve az, hogy – szintén pályázati forrásból – informatikai eszközöket vásárol, és korszerű számítástechnika-tantermeket alakít ki – ezzel is javítva az intézmény és az itt tanulók versenyképességét. Az elképzelés megvalósulásának esélyét növeli, hogy mostanra sikerült gazdaságilag stabilizálni a gimnáziumot. Szoros költségvetéssel ugyan, de teljesen biztosított a Gandhi működése és jövője.

Az intézményben egyébként a következő tanévre június 27-én (szerdán) 9-től 14 óráig lehet beiratkozni, a pótbeiratkozás időpontja pedig augusztus 29-e. Augusztus 31-től szeptember 2-ig már gólyatábor várja a diákokat, akik aztán újult erővel vághatnak neki a gimnáziumi hétköznapoknak.

A Gandhi gimnázium 1994 óta működik, kezdetektől vállalva a magyarországi cigányság tehetségápolását. Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézményeként ismert. Az alapítványi forma után idéntől nonprofit gazdasági társaság irányítja. Nappali tagozaton jelenleg 170 – szinte kizárólag roma – diák, a – szintén érettségit adó – levelező képzésben 146 felnőtt tanul itt.

 Pécs, 2012. június 26.

 További információ:

Gandhi Gimnázium és Kollégium
Cím: 7629 Pécs, Komjáth Aladár u. 5.

Telefon: +36 (72) 239-655
Fax: +36 (72) 238-893

Email: info@gandhi.dravanet.hu

Web: http://gandhi.dravanet.hu