Veszteségfeldolgozás a munkahelyen – teendők és megoldások

Veszteségfeldolgozás a munkahelyen – teendők és megoldások

Veszteségeket élünk át nap mint nap. Még a legtökéletesebb, legboldogabb életet élő ember is számtalan veszteségen megy keresztül élete során. Ezekkel a veszteségekkel, kisebb-nagyobb gyásszal mindannyiunknak feladata van, és sokszor a munkahelyi teljesítményünket is befolyásolhatják. Mit tehetünk mi magunk veszteségeink feldolgozásáért? Mit tehetünk munkahelyi vezetőként veszteséget átélő alkalmazottunk, beosztottunk teljesítményének javításáért? Graf Orsolya Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista és Tréner segítségével kapunk választ a kérdéseinkre.

Minden embernek az élete során számtalan változással kell szembenéznie. Olyan változásokkal, amelyek érzelmileg megérintik, amelyek hatnak rá. Ezekre a változásokra reagálunk, és reakcióink befolyásolják mindennapjainkat, hangulatunkat, munkahelyi teljesítményünket is. A változásokat, az új helyzethez való alkalmazkodást sokszor veszteségként éljük meg, a veszteségek pedig gyászreakciót váltanak ki belőlünk.

Sokan gondolják, hogy gyászról csak hozzátartozó halála kapcsán beszélhetünk, holott számtalan változás járhat veszteségélménnyel, amely gyászfolyamatokat indíthat el bennünk. Egy válás, egy vetélés, egy költözés vagy háziállat elvesztése is elindíthat gyászreakciót bennünk – mondja Graf Orsolya. – De van olyan is, amikor egy örömteli változás idéz elő gyászreakciót – mert az új dolog bekövetkeztével a régit el kell engednünk. Egy házassággal a az egyedülállóságunkat , egy gyerekszületéssel a függetlenségünket, egy új autó vásárlásával a régi autót és leginkább a hozzá fűződő élményeinket, esetleg egy lezáruló életszakaszunkat, egy új pozícióval pedig a félelmeinket, a megszokott munkakörünket, kollégáinkat. Ezek a gyászfolyamatok egymásra hatnak, összeadódhatnak, és ha feldolgozatlanok maradnak, akkor kihatnak a munkavállaló teljesítményére – teszi hozzá a specialista.

Az üzleti életben is számos esetben szembesülünk veszteségekkel: egy ígéretes megbízás meghiúsulása, egy drágább szerződés megkötése (a megrendelő szempontjából), egy pozícióváltás vagy egy dédelgetett karrierálom be nem teljesülése is elindíthat gyászreakciókat.

Egy veszteség megélése leköti az ember figyelmét, fókusza a gyászán van (akár a múltbeli eseményeken, pl. egy halál kapcsán az emlékeken, akár jövőbeli lehetséges eseményeken, pl. egy válás esetében a gyerekekkel való viszony alakulásán). Vagyis a gyászoló nincs jelen, ezért figyelme, teljesítménye romlik, ami hosszú távon ronthatja egy vállalkozás vagy cég üzleti eredményeit is.

Mivel munkahelyünk általában a második legfontosabb színtér életünkben, és munkahelyi kapcsolataink is meghatározóak számunkra, ezért a veszteséggel küzdő, gyászoló munkatárs kihat a vállalkozás, munkacsoport közösségére is. Ezért fontos lehet felismerni azt, ha egy munkatársunk veszteséggel küzd, és elfogadni és támogatni őt. Nem csupán azért, mert morális kötelességünk ez, hanem azért is, mert a veszteségek feldolgozása fogja azt eredményezni, hogy kollégánk ismét teljes figyelmével üzleti sikerünkön dolgozzék.

Sikter Edina, az E-Educatio Információtechnológia Zrt. HR generalistája szerint munkaügyi és üzleti szempontból is fontos, hogy a felelős kollégák ismerjék és felismerjék a veszteségek különböző fajtáit, és ezek fényében támogassák munkavállalóikat.
– HR szakemberként és magánemberként is fontosnak tartom, hogy a veszteségekről ne csupán egy haláleset kapcsán beszéljünk, hanem fogadjuk el, hogy akár egy kisállat elvesztése, akár az, ha a gyerek kirepül a családi fészekből, vagy egy válás is gyászfolyamatokat indíthat el. Ismerkedve a Gyászfeldolgozás Módszer® alapjaival, úgy gondolom, segíthetjük a munkavállalót azzal, hogy biztosítunk számára teret, illetve akár egy külön helyiséget arra vonatkozóan, hogy meghallgassuk, hogy kiadhassa magából a fájdalmát, adott esetben tehermentesítjük. Így tudjuk elérni, hogy teljesítménye ismét a cég üzleti érdekeit szolgálja.

Habár minden gyászfolyamat egyedi , de vannak nagyon tipikus tünetek, amely árulkodók lehetnek: az étkezési vagy alvási szokások megváltozása, koncentrációzavar, érzelmek hullámzása (hiszen egy gyászoló pozitív érzéseket, örömöt is átélhet), vagy kisebb-nagyobb balesetek. Mit tehetünk, ha felismerni véljük, hogy munkavállallónk vagy munkatársunk gyászol?

– Egy elfojtott vagy tabusított gyászreakciónál egy (munkahelyi) közösség minden tagja érzi, hogy valami történt, történik, csak nem biztos, hogy a változások ki vannak mondva. Egy munkaközösség tagjaként, ha ilyesmit észlelünk, elsősorban arra törekedjünk, hogy kollégánk megélhesse érzéseit, ne tabusítsunk, ne hasonlítgassunk és ne próbáljuk meg po zitív üzenetekkel motiválni őt. Legyünk empatikusak, fogadjuk el az érzéseit, és teremtsünk bensőséges, emberi légkört – fejti ki gondolatait Orsolya. – Munkáltatóként is több eszköz áll rendelkezésünkre. Elsősorban tehermentesíthetjük munkatársunkat. A legfontosabb, hogy olyan közeget kell teremtenünk a munkahelyen, ahol mindenki megélheti az érzelmeit. Legyünk elfogadók, ne szeparáljuk el a közösség többi tagjától a gyászolót, és adjunk lehetőséget neki, hogy megélhesse és kifejezhesse az érzelmeit.

A munkahelyi közösség, ha támogató, akkor nagyon hatékony segítségére lehet a gyászolónak. Ezért egy munkahelyi vezető érdeke egy támogató közeg kialakítása. A toleráns hozzáállás kulcs a sikeres veszteségfeldolgozáshoz – és a munkahelyi teljesítmény visszarendeződéséhez.

– Fontos hangsúlyozni, hogy a tehermentesítés mellett a közösségben rejlő erő nagy erénye a gyászfolyamatnak. Számos munkahelyi kollektívát ismerek, ahol az elfogadó és őszinte közeg kialakítása elsőrendű. Egy ilyen közegben tud a munkavállaló őszintén odafordulni, segítséget kérni akár kollégáitól, akár feletteseitől.

Szerencsére egyre több vállalat figyel a munkavállalói mentálhigiénés támogatására, akár veszteségek feldolgozása kapcsán is. A pécsi RG-STÚDIÓ ügyvezetője szerint a megfelelő bizalmi kapcsolat és a támogató munkahelyi légkör lehet a kulcs a veszteséggel küzdő munkatárs támogatásában.

– Stúdiónknál nagy figyelmet fordítunk arra, hogy bárki jelezhesse igényeit és problémáit akár feletteseinek, akár kollégáinak. Számunkra az alapvető emberi értékek és a munkatársak támogatása elsőrangú szempont – mondja Schmidt Zsuzsa, az RG-STÚDIÓ ügyvezetője. – Ezért mi nagy hangsúlyt fektetünk egy új kolléga érkezésekor az első három hónapban arra, hogy egy elfogadó és őszinte közeget és kommunikációt alakítsunk ki. Mert ilyen körülmények között lehet igen hatékonyan dolgozni és a felmerülő nehézségeket, hibákat orvosolni. Ezt támogatja még az a mentori személelet, amely mentén a vezető kollégák szakmai és magánéleti helyzetben is pártfogolják munkatársainkat.

Azonban a szakértő szerint fontos kiemelni, hogy egy munkahelyi vezető sok mindent tehet a gyászolóért (pl. tehermentesíti, elengedi terápiára munkaidőben, adott esetben megfinanszírozza a szakember által vezetett gyászfeldolgozás költségét), egy dolgot azonban nem tud megtenni: feldolgozni más veszteségét. Ezért fontos, hogy a gyászoló dolgozzon magán, foglalkozzon veszteségeivel, hogy visszanyerje stabilitását, teljesítőképességét. Ez az, amit munkáltatóként megtehetünk: kialakítunk egy támogató közeget, biztosítjuk a feldolgozás kereteit, de rámutatunk a munkavállaló felelősségére a saját testi és mentális egészségére vonatkozóan.

Írj kommentet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>